Bruce Dickinson contra Alex Dickson

Geplaatst: 23 april 2020 door Lauran Wijffels

Het kan verkeren in het leven van een popster. Je hebt de hele wereld afgeschuimd, alle stadions van binnen bekeken, in 1988 op het "Monsters Of Rock"-festival in Tilburg gestaan, face-to-face met 30.000 vreedzame headbangers. Ga je terug naar de basis, verwerp je je roem, ga je pierelieren in het clubcircuit en beland je anno 1995 in een Noorderligt-theater waar pakweg 500 mensen je show bekijken. Het overkwam de Engelse zanger Bruce Dickinson woensdag 5 april. Als voorman van de populaire heavy metalformatie Iron Maiden zwierf hij alle werelddelen af; nu staat Bruce als solist op het afgetimmerde billard van menig lokaliteit.

Helemaal van zijn sterallures is Dickinson nog niet verlost. Woensdagmiddag belde hij Piet Donker van Theater Noorderligt met de mededeling dat zijn privé vliegtuig op Zestienhoven was geland en hij geen idee had hoe hij in Tilburg moest geraken. Waarop Donker voorstelde een trein te nemen, hetgeen Dickinson en zijn privé-piloot toen maar deden. Noorderligt-medewerker John van den Buijs haalde zijn idool in een twaalf jaar oud Austinnetje van het Tilburgse station af en kreeg meteen een handvol complimenten van de beroemde hardrockzanger over de prima conditie van zijn bijna antieke Engelse vehikel.

En dan het concert. Dat was zoals we van een vakman als Dickinson kunnen verwachten: prachtig. De complimenten hiervoor gaan ook grotendeels naar de jarige ex-Gun-gitarist Alex Dickson, die van zijn bandleider een prominente rol mocht spelen in het Tilburgse concert.

Dat stond voor het overgrote deel in het teken van de in 1994 verschenen studio-cd "Balls To Picasso" en de speciale dubbele live-cd Alive In Studio A", die eind februari 1995 uitkwam, waarvan het ene schijfje volstaat met opnames voor een Amerikaans radiostation en de andere met vrijwel allemaal dezelfde nummers laat horen hoe Dickinson in de Marqueeclub live uitpakte, afgelopen herfst.

Met name "Son Of A Gun" waarin Dickson een dijk van een solo bouwde, en "Sacred Cowboys", dat Dickinson zelfs inleidde met een metalrap, deden in Noorderligt duizend oortjes gloeien.

Bedankte hij in 1988 zijn fans in het Tilburgse Willem II Stadion meer dan eens omdat Nederland na Engeland de hoogste hitparadenotering voor Maiden kende; 7 jaar later dolde de Engelse zangheld ouderwets met de voorste rijen headbangers en besproeide hen onophoudelijk met Spa-rood. Bruce is terug bij waar het ooit allemaal begon voor hem: muziek maken omdat het je hobby is.

Geplaatst: 23 april 2020 door Lauran Wijffels

Ook bijdragen aan het archief? Neem contact op met de redactie!